Olen Ari Hakkarainen, 38 -vuotias viljelijä/ yrittäjä Kuopiosta , tarkemmin ottaen Juankoskelta. Toimenkuvaani kuuluu puintiaikaan viljan puinti ja rahtikuivaus. Kuivaamon läpi menee kaudessa n. 500000 kiloa viljaa.

Tutustuin Wiljamin viljankosteusmittariin syksyllä 2017, etsiessäni ratkaisuja vanhan kuivurini helpompaan hallinnointiin. Kuivuri on vuodelta 1986, tilavuudeltaan 160hl ja siihen on tehty paljon parannuksia viime vuosina. Hankalimmat ratkaisut ovat liittyneet itse kuivauksen luotettavuuteen. Alkuperäisen hygrostaatin uusimisen jälkeen on säätöjä joutunut tekemään paljon oikean kuivuuden löytämiseksi. Synteettinen jouhi korvasi aidon hevosen jouhen, joka aiheutti heti hypyn huonompaan. Tämän jälkeen kokeilin poistolämpötilan mittausta, mutta se osoittautui epäluotettavaksi, koska ulkolämpötila vaikutti tulokseen. Matkan varrella kuivaamon viereen tuli reilun 200kW:n tehoinen hakelaitos, joka leikkasi öljyn kulutusta noin 80 %, ja toisaalta tasoitti kuivaus lämpötilaa kylmällä kelillä. Silti kuivaus prosentti heitteli liikaa ja viimeisten kymmenysten kuivaaminen vaatii paljon aikaa ja energiaa, jota ei yleensä ole ylimääräistä.

Sitten silmiini osui Wiljami. Kosteusmittari, jossa on kaikki mitä olin etsinyt ja vähän enemmänkin.  Wiljami tarjosi ratkaisun viljan reaaliaikaiseen seuraamiseen ja sen sai myös ”keskustelemaan” hakelaitoksen kanssa, joten se ikään kuin yhdisti hakelaitoksen ja kuivaamon yhdeksi kokonaisuudeksi.

Alussa joutui tietenkin miettimään hintaa ja sitä, että onko tämä sarjassa liian hyvää ollakseen totta. Kaksi kuivauskautta myöhemmin voin sanoa, että ei ollut. Investointi kannatti niin rahallisesti, kuin teknisesti. Wiljamin myötä kuivauksesta on tullut tarkkaa. Viljan loppukosteus on se, minkä olen mittariin säätänyt eikä ylimääräisiä tunteja tai energiaa mene enää hukkaan. Hakelaitoksen ylilämpöhälytykset ovat myös historiaa. Wiljamilla voin säätää hakelaitoksen menemään ylläpidolle esimerkiksi 0,5 prosenttia ennen tavoitekuivausprosentin saavuttamista, joten kattilalle ei enää tule äkkipysäystä, vaan se kerkeää sopivasti jäähtyä ennen pysähdystä. Wiljamiin voi myös ohjelmoida ennakkohälytyksen, jolloin ollessani pellolla, puhelin hälyttää säädetyssä kosteudessa ja pystyn hallinnoimaan viljaerien noutoja ja kippauksia tarkasti, eikä aikaa mene hukkaan. Myös kuivausasetuksia voi muuttaa etänä. Jos pellolla muistaa, että viljalaji tai kosteusprosentti piti muuttaa toiseksi, onnistuu se älypuhelimella. Myös jäähdytys on ohjelmoitavissa joko aikaan perustuvaksi niin kuin kellossa, tai lämpötilaan perustuvaksi. Silloin kuivaamoon ei kerry hukkatunteja, vaan se pysähtyy kunnes haluttu lämpötila on saavutettu. Tällöin esim. yöllä kylmään aikaan, kun jäähdytystä ei tarvita niin kauan kuin päivällä, on ajallinen(kin) säästö todella suuri.

Ja tietenkin reaaliaikainen seuranta kosteusprosentteineen, lämpötiloineen ja kuivauskäyrineen. Kaikki on vain vilkaisun päässä.