Tarkka kosteuden määritys viljan kuivatuksessa on taloudellisessa mielessä erittäin tärkeää. Kosteana varastoitu vilja pilaantuu ja liiallinen kuivatus taas kasvattaa energialaskua ja sitoo kuivurin kapasiteettiä turhaan.

Wiljami viljankosteusmittarilla viljan kosteutta ja lämpötilaa on mahdollista seurata jatkuvasti kuivauksen edistyessä. Viljan kosteus nähdään kuivaajalla sijaitsevalta näytöltä mutta myös etänä tietokoneelta tai älypuhelimesta. Etäluettavuus on mukava ja hyödyllinen ominaisuus, sillä kännykästä näkee vaikkapa puimurin koppiin tarkan tilanteen kuivurilta. Etäluettavuus myös vapauttaa työvoimaa kuivaajalta muihin tehtäviin.

- Etäluvulla logistiikka saadaan sujuvaksi, jolloin kuivuri ja puimuri saadaan mahdollisimman tehokkaaseen yhteistoimintaan. Kuivurin automatiikkaan kytketty Wiljami haluttaessa pysäyttää kuivauksen, Wiljami Technologies Oy:n toimitusjohtaja Juha Lahtinen perustelee.

Mittari koostuu anturi- ja näyttöyksiköistä. Anturi asennetaan kuivurin tarkistusluukun tilalle ja näyttöyksikkö sopivaan paikkaan lähistölle. Suomessa kehitetty anturi on tarkoitettu nimenomaan viljan kosteuden jatkuvatoimiseen mittaamiseen. Laite on helppo kytkeä tavalliseen maadoitettuun pistorasiaan. Mittari ei vaadi kännykkään tai tietokoneeseen omaa sovellusta, sillä salasanalla pääsee Wiljamin sivuille hallinnoimaan omaa mittariaan. Laitteisto lähettää haluttaessa tekstiviesti-ilmoituksia esimerkiksi tavoitellun viljankosteuden saavuttamisesta ja jäähdytyksen aloittamisesta. Viestien sisältö on erikseen ohjelmoitavissa. Laitteella voi myös välittää muita kuivaamon hälytyksiä robottipuhelimen tavoin. Tämän tyylisillä ominaisuuksilla arvokas kuivuri-investointi saadaan kiireisenä kuivatuskautena mahdollisimman tarkasti käyttöön.

Wiljami tunnettiin aiemmin PehuTecinä. Tämän vuoden huhtikuussa tehdyllä kaupalla Wiljami Technologies Oy on ostanut viljankosteusmittaristoon liittyvän liiketoiminnan. Wiljami viljankosteusmittari on IoT-tekniikkaa eli esineiden internetiä hyödyntävä tuote.

Juha Lahtisen mukaan digitalisaatio tulee olemaan tärkeä osa yhteiskuntamme tulevaisuutta ja Wiljami on yksi tärkeä osa viljelijän arkea helpottavasta digitekniikasta. Wiljami Technologies Oy lähtee nyt jatkokehittämään tuotetta kohti kansainvälistä läpimurtoa. Kotimaisia asiakkaita palvelee Wiljamilla Niina Kruuti.

 

Lue koko juttu! maaseuduntulevaisuus.fi