En bra investering, då man kan sköta torkningen direkt online från telefon eller dator. Man sparar in både el- och bränslekostnader, då Wiljami-spannmålsfuktmätare följer de inställda värdena. "Jag är mycket nöjd" säger malaxbon Kjell Glasberg efter första året med Wiljami-spannmålsfuktmätaren.

- Kjell Glasberg
Malax

”Voi antaa vain positiivist palautetta”, sanoo Timo Setälä. "Ainakin mulla toiminut niinkun on ollu puhettaki. Varmasti hyvä värkki.
Ollaan käytetty kuminalla, korianterilla ja kevätvehnällä. Helppo kattoa tabletista mitä kuivaajalla tapahtuu."

- Timo Setälä,
Harjavalta

"Etsin ratkaisua vanhan kuivurini helpompaan hallinnointiin syksyllä 2017. Sitten silmiini osui Wiljami. Kosteusmittari, jossa on kaikki mitä olin etsinyt ja vähän enemmänkin. Wiljami tarjosi ratkaisun viljan reaaliaikaiseen seuraamiseen ja sen sai myös ”keskustelemaan” hakelaitoksen kanssa, joten se ikään kuin yhdisti hakelaitoksen ja kuivaamon yhdeksi kokonaisuudeksi. Kolme kuivauskautta myöhemmin voin sanoa, että ei ollut. Investointi kannatti niin rahallisesti, kuin teknisesti. Ja tietenkin reaaliaikainen seuranta kosteusprosentteineen, lämpötiloineen ja kuivauskäyrineen. Kaikki on vain vilkaisun päässä."

- Ari Hakkarainen,
Siilinjärvi

Vähä-Lummukan tilalla on käytetty Wiljamin mittaria jo 3 vuoden ajan.  "Emmä ny moittia voi", sanoo Jani Vähä-Lummukka " Kyllä sitä on huomattavasti mukavampi kattua puhelimesta, kun lähtiä keskellä yötä kattomaan kuivurille. Päiväsaikaan et sä voi lähtiä hakemaan kärriä tai puimaan, jollei sulla oo Wiljamia, josta voi kattua tilanteen. Wiljamin avulla pystyt tekemään muuta ja samaan aikaan tiedät mitä kuivurilla tapahtuu. Pystyt olemaan puimassa ja näet, notta nyt lähti jäähryttämähän eli näet mitä milloinkin kuivurilla tapahtuu."

- Vähä-Lummukan Tila,
Kauhava

Nivalalainen maanviljelijä Janne on käyttänyt Wiljami Technologies Oy:n Wiljami-viljankosteusmittaria jo useamman vuoden. Noin 200 hehtaarin vilja-alan sato on kuivattu 365 hehtolitran kuivurissa. Kuivattavat viljat ovat olleet ohraa, kauraa ja vehnää sekä rypsiä.

"Etäluettavuus on mukava ja hyödyllinen ominaisuus, sillä kännykästä näkee vaikkapa puimurin koppiin tarkan tilanteen kuivurilta", Janne toteaa.

Etäluvulla logistiikka saadaan sujuvaksi, jolloin kuivuri ja puimuri saadaan toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Jannen mukaan mittarin tarkkuus etenkin kuivatuksen loppuvaiheessa on erittäin hyvä.

Lue koko juttu! maaseuduntulevaisuus.fi

Tarkka kosteuden määritys viljan kuivatuksessa on taloudellisessa mielessä erittäin tärkeää. Kosteana varastoitu vilja pilaantuu ja liiallinen kuivatus taas kasvattaa energialaskua ja sitoo kuivurin kapasiteettiä turhaan.

Wiljami viljankosteusmittarilla viljan kosteutta ja lämpötilaa on mahdollista seurata jatkuvasti kuivauksen edistyessä. Viljan kosteus nähdään kuivaajalla sijaitsevalta näytöltä mutta myös etänä tietokoneelta tai älypuhelimesta. Etäluettavuus on mukava ja hyödyllinen ominaisuus, sillä kännykästä näkee vaikkapa puimurin koppiin tarkan tilanteen kuivurilta. Etäluettavuus myös vapauttaa työvoimaa kuivaajalta muihin tehtäviin.

- Etäluvulla logistiikka saadaan sujuvaksi, jolloin kuivuri ja puimuri saadaan mahdollisimman tehokkaaseen yhteistoimintaan. Kuivurin automatiikkaan kytketty Wiljami haluttaessa pysäyttää kuivauksen, Wiljami Technologies Oy:n toimitusjohtaja Juha Lahtinen perustelee.

Mittari koostuu anturi- ja näyttöyksiköistä. Anturi asennetaan kuivurin tarkistusluukun tilalle ja näyttöyksikkö sopivaan paikkaan lähistölle. Suomessa kehitetty anturi on tarkoitettu nimenomaan viljan kosteuden jatkuvatoimiseen mittaamiseen. Laite on helppo kytkeä tavalliseen maadoitettuun pistorasiaan. Mittari ei vaadi kännykkään tai tietokoneeseen omaa sovellusta, sillä salasanalla pääsee Wiljamin sivuille hallinnoimaan omaa mittariaan. Laitteisto lähettää haluttaessa tekstiviesti-ilmoituksia esimerkiksi tavoitellun viljankosteuden saavuttamisesta ja jäähdytyksen aloittamisesta. Viestien sisältö on erikseen ohjelmoitavissa. Laitteella voi myös välittää muita kuivaamon hälytyksiä robottipuhelimen tavoin. Tämän tyylisillä ominaisuuksilla arvokas kuivuri-investointi saadaan kiireisenä kuivatuskautena mahdollisimman tarkasti käyttöön.

Wiljami tunnettiin aiemmin PehuTecinä. Tämän vuoden huhtikuussa tehdyllä kaupalla Wiljami Technologies Oy on ostanut viljankosteusmittaristoon liittyvän liiketoiminnan. Wiljami viljankosteusmittari on IoT-tekniikkaa eli esineiden internetiä hyödyntävä tuote.

Juha Lahtisen mukaan digitalisaatio tulee olemaan tärkeä osa yhteiskuntamme tulevaisuutta ja Wiljami on yksi tärkeä osa viljelijän arkea helpottavasta digitekniikasta. Wiljami Technologies Oy lähtee nyt jatkokehittämään tuotetta kohti kansainvälistä läpimurtoa. Kotimaisia asiakkaita palvelee Wiljamilla Niina Kruuti.

 

Lue koko juttu! maaseuduntulevaisuus.fi

Olen Ari Hakkarainen, 38 -vuotias viljelijä/ yrittäjä Kuopiosta , tarkemmin ottaen Juankoskelta. Toimenkuvaani kuuluu puintiaikaan viljan puinti ja rahtikuivaus. Kuivaamon läpi menee kaudessa n. 500000 kiloa viljaa.

Tutustuin Wiljamin viljankosteusmittariin syksyllä 2017, etsiessäni ratkaisuja vanhan kuivurini helpompaan hallinnointiin. Kuivuri on vuodelta 1986, tilavuudeltaan 160hl ja siihen on tehty paljon parannuksia viime vuosina. Hankalimmat ratkaisut ovat liittyneet itse kuivauksen luotettavuuteen. Alkuperäisen hygrostaatin uusimisen jälkeen on säätöjä joutunut tekemään paljon oikean kuivuuden löytämiseksi. Synteettinen jouhi korvasi aidon hevosen jouhen, joka aiheutti heti hypyn huonompaan. Tämän jälkeen kokeilin poistolämpötilan mittausta, mutta se osoittautui epäluotettavaksi, koska ulkolämpötila vaikutti tulokseen. Matkan varrella kuivaamon viereen tuli reilun 200kW:n tehoinen hakelaitos, joka leikkasi öljyn kulutusta noin 80 %, ja toisaalta tasoitti kuivaus lämpötilaa kylmällä kelillä. Silti kuivaus prosentti heitteli liikaa ja viimeisten kymmenysten kuivaaminen vaatii paljon aikaa ja energiaa, jota ei yleensä ole ylimääräistä.

Sitten silmiini osui Wiljami. Kosteusmittari, jossa on kaikki mitä olin etsinyt ja vähän enemmänkin.  Wiljami tarjosi ratkaisun viljan reaaliaikaiseen seuraamiseen ja sen sai myös ”keskustelemaan” hakelaitoksen kanssa, joten se ikään kuin yhdisti hakelaitoksen ja kuivaamon yhdeksi kokonaisuudeksi.

Alussa joutui tietenkin miettimään hintaa ja sitä, että onko tämä sarjassa liian hyvää ollakseen totta. Kaksi kuivauskautta myöhemmin voin sanoa, että ei ollut. Investointi kannatti niin rahallisesti, kuin teknisesti. Wiljamin myötä kuivauksesta on tullut tarkkaa. Viljan loppukosteus on se, minkä olen mittariin säätänyt eikä ylimääräisiä tunteja tai energiaa mene enää hukkaan. Hakelaitoksen ylilämpöhälytykset ovat myös historiaa. Wiljamilla voin säätää hakelaitoksen menemään ylläpidolle esimerkiksi 0,5 prosenttia ennen tavoitekuivausprosentin saavuttamista, joten kattilalle ei enää tule äkkipysäystä, vaan se kerkeää sopivasti jäähtyä ennen pysähdystä. Wiljamiin voi myös ohjelmoida ennakkohälytyksen, jolloin ollessani pellolla, puhelin hälyttää säädetyssä kosteudessa ja pystyn hallinnoimaan viljaerien noutoja ja kippauksia tarkasti, eikä aikaa mene hukkaan. Myös kuivausasetuksia voi muuttaa etänä. Jos pellolla muistaa, että viljalaji tai kosteusprosentti piti muuttaa toiseksi, onnistuu se älypuhelimella. Myös jäähdytys on ohjelmoitavissa joko aikaan perustuvaksi niin kuin kellossa, tai lämpötilaan perustuvaksi. Silloin kuivaamoon ei kerry hukkatunteja, vaan se pysähtyy kunnes haluttu lämpötila on saavutettu. Tällöin esim. yöllä kylmään aikaan, kun jäähdytystä ei tarvita niin kauan kuin päivällä, on ajallinen(kin) säästö todella suuri.

Ja tietenkin reaaliaikainen seuranta kosteusprosentteineen, lämpötiloineen ja kuivauskäyrineen. Kaikki on vain vilkaisun päässä.